2-JARIGE OPLEIDING
VAN PUP TOT
PSYCHOSOCIALE HULPHOND
_edited_edited_.jpg)
Bouwen aan zelfvertrouwen, verbinding én een trouwe hulphond
Voel je je vaak gevangen in je eigen gedachten of ben je vastgelopen in je dagelijks leven? Mis je structuur, worstel je met zelfvertrouwen of voelt het alsof je er alleen voor staat? Misschien heb je PTSS, een angststoornis, autisme of ervaar je veel stress en overprikkeling.
​​
Herken je jezelf hierin?
Dan kan de opleiding van pup tot psychosociale hulphond een waardevolle stap zijn. In twee jaar tijd groei je samen met jouw pup in vertrouwen en veerkracht. Je leert omgaan met uitdagingen, zet door als iets moeilijk is en ontdekt wat écht belangrijk voor je is. Terwijl je nieuwe vaardigheden ontwikkelt en de band met je hond versterkt, ontstaat er stap voor stap meer balans in je leven.
​
Wat houdt de opleiding in?
Je leidt jouw eigen psychosociale hulphond op én werkt tegelijkertijd aan je mentale welzijn. Vanaf dag één rekent jouw pup op jou voor zorg en begeleiding. Dit motiveert je om vooruit te kijken en stappen te zetten. Jullie vormen een team en bouwen samen aan een toekomst waarin jij steeds sterker in het leven staat.
​​
Zelf de regie nemen en groeien in vertrouwen
Tijdens de opleiding ontdek je hoe je steeds meer zelf de regie neemt. Samen met je pup ontdek je wat wél mogelijk is, in plaats van te blijven hangen in wat niet lukt. Terwijl jullie trainen en ontwikkelen, groeit je zelfstandigheid, eigenwaarde en vertrouwen – en sta je steviger in het leven.
_edited_edited.jpg)
​​​De drie pijlers van de opleiding
1. Je bent nooit meer alleen
Jouw hulphond staat aan je zijde, juist in de moeilijkste momenten. Samen ontdek je nieuwe manieren om contact te maken met de wereld om je heen. Waar je voorheen activiteiten uit de weg ging, durf je deze nu aan met je hulphond in opleiding. Zijn aanwezigheid helpt je om in het moment te blijven en uit je hoofd te komen.
​​​
2. Zorgen voor je hulphond is zorgen voor jezelf
Een pup die op jou vertrouwt, brengt structuur en verantwoordelijkheid in je leven. Hij heeft beweging, aandacht en training nodig – en jij groeit mee. Door voor hem te zorgen, ontwikkel je een gezond dagritme en nieuwe vaardigheden. Dit proces zet je in beweging, geeft je succeservaringen en draagt bij aan je mentale én fysieke gezondheid.
​​​
3. Van begeleiding naar zelfsturing: jouw reis met je hulphond
De opleiding is een reis van intensieve begeleiding naar zelfstandigheid. In het eerste jaar is de ondersteuning intensief, zodat je een stevige basis legt met je hulphond. In het tweede jaar werk je steeds zelfstandiger, terwijl de begeleiding geleidelijk afbouwt. Je leert eigen keuzes maken en het trainen van je hulphond steeds meer in je dagelijks leven integreren.
Vanaf het begin – en zelfs al tijdens het ontdekkingstraject – neem jij de regie. Ik ondersteun je met coaching en training, maar jij zet de stappen. Je groeit niet alleen in zelfvertrouwen en vaardigheden, maar leert ook zelfstandig keuzes maken. Uiteindelijk vormen jij en je hulphond een sterk en zelfredzaam team.

​​​​​​​​​​​Hoe is de opleiding opgebouwd?
De opleiding bestaat uit vier onderdelen die elkaar versterken:
1. Praktijk-/coachsessies op verschillende locaties
2. Online ondersteuning tussen de praktijk-/coachsessies door
3. Dagelijkse training en samenleven met je hulphond
4. Een online leeromgeving en community
Samen helpen deze onderdelen jou en je hulphond om optimaal te groeien.
​
1. Praktijk-/coachsessies op verschillende locaties
​Eerste jaar: intensieve begeleiding en een stevige basis
In het eerste jaar krijg je intensieve begeleiding en volg je iedere twee weken een praktijk-/coachsessie. Tijdens deze sessies werk je aan de vaardigheden van je hulphond én aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt wat voor jou belangrijk is en hoe je kunt leven naar je waarden. Jij bepaalt de richting, en ik begeleid je bij het ontdekken van wat werkt, zodat je steeds meer vertrouwen krijgt in jezelf en grip op je leven.
​
Tweede jaar: verfijning en zelfstandigheid
In het tweede jaar verschuift de focus naar verfijning en verdieping. De praktijk-/coachsessies vinden dan iedere vier weken plaats, waarbij je jouw vaardigheden verder aanscherpt en je hulphond steeds zelfstandiger leert functioneren in verschillende situaties. Na de intensieve zorg in de puppy- en puberteitsfase wordt jullie samenwerking steeds soepeler. Jij staat steviger in je schoenen, en je hond kan steeds meer voor jou gaan betekenen. De balans verschuift: waar jij eerst vooral gaf, begint je hond nu steeds meer voor jou te betekenen als ondersteuning in het dagelijks leven.​
​​​
De praktijk-/coachsessies vinden plaats op verschillende locaties:
-
In mijn praktijk in Doesburg: Hier ligt de nadruk op jouw persoonlijke groei en de samenwerking met je hond. We werken aan zelfvertrouwen, eigen regie en het realiseren van jouw doelen.
-
Op diverse locaties: Om jouw hulphond goed voor te bereiden op het dagelijks leven, trainen we op verschillende plekken, zoals drukke straten, winkels, het openbaar vervoer en parken.
-
Bij jou thuis: In de beginfase draait het vooral om zorg, veiligheid en opvoeding van je pup. Later verschuift de focus naar de rol van je hulphond in jouw dagelijkse leven. Woon je verder weg? Dan zijn de huisbezoeken beperkt en alleen mogelijk binnen een redelijke afstand. In overleg kijken we wat haalbaar is.
​
2. Online ondersteuning tussen de praktijk-/coachsessies door
Wekelijks ben ik via een online videogesprek beschikbaar voor ondersteuning en reflectie. Indien nodig is er daarnaast de mogelijkheid om via WhatsApp of telefonisch contact op te nemen voor dringende vragen of extra begeleiding.
​​​
3. Samenleven met jouw hulphond
Door dagelijks samen te leven met je hulphond, leer je ontzettend veel – over hem, maar ook over jezelf. Met vallen en opstaan ervaar je zowel mooie als uitdagende momenten. Je leert grenzen aangeven, verantwoordelijkheid nemen en opkomen voor je pup. Terwijl jullie samen groeien, ontwikkel je veerkracht en ontdek je een nieuwe wereld – een wereld waarin je niet alleen staat, waar je samen obstakels overwint en stap voor stap meer vertrouwen krijgt in jezelf en je toekomst.
​Tijdens dit proces leer je hoe je je hulphond op een positieve en duidelijke manier begeleidt. Je ontwikkelt een gezond dagritme waarin zorg voor je hond een vanzelfsprekend onderdeel wordt. Door goed te observeren, leer je zijn lichaamstaal begrijpen en inspelen op zijn behoeften. Jullie groeien samen, en terwijl jij je hulphond ondersteunt, helpt hij jou om sterker in het leven te staan.
​​​
4. Online leeromgeving en community
Naast de praktijk-/coachsessies is er een online leeromgeving en een actieve community waarin je ondersteuning en inspiratie vindt.
-
Toegang tot kennis en instructies – video’s en oefeningen over opvoeding, training en samenwerking.
-
Een community van medestudenten en afgestudeerden waarin je ervaringen deelt, vragen stelt en elkaar motiveert.
-
Ook na de opleiding blijf je onderdeel van de community, waarin je kunt doorgroeien en elkaar blijft ondersteunen.
​
Jouw leertraject: van basis naar zelfstandigheid
Deze combinatie van praktijk, theorie en een sterk netwerk helpt je niet alleen om een sterke band met je hulphond op te bouwen, maar ook om persoonlijk te groeien.
_edited_edited_.jpg)
​​​​​​​​​​​​Leerdoelen voor jouw hulphond in opleiding
Jouw hulphond heeft een unieke persoonlijkheid. Samen stellen we leerdoelen op maat, afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van jouw hond. Op een traumasensitieve manier onderzoeken we hoe jouw hond jouw gedrag en emoties spiegelt en/of signaleert, zonder enige psychologische druk op jouw hond te leggen. Hij krijgt de ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen tot jouw hulpmaatje.
​​
Jouw hulphond ontwikkelt vaardigheden zoals:
*Op commando komen wanneer hij geroepen wordt
*Wandelen aan een ontspannen lijn
*Veilig loslopen
*Basiscommando’s beheersen
*Respectvol omgaan met andere honden
*Rustig omgaan met mensen, dieren en verkeer
*Zelfbeheersing
*Ontspannen en gewenst gedrag tonen in sociale en maatschappelijke situaties
​
Hulphondentuig en hulphondenpasje
Vanaf de start draagt jouw pup een herkenbaar les-hulphondentuig en ontvang jij een ID-hulphondenpasje voor toegang tot openbare ruimtes in Nederland.
​​
Eindexamen
De opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen waarna jullie gecertificeerd worden tot officieel hulphond-team. Gedurende het traject houd ik jullie voortgang goed in de gaten, zodat het praktijkexamen vooral een bevestiging is van jullie groei en vaardigheden.
​​​
Jaarlijkse hercertificering
Elk jaar vindt een hercertificeringsgesprek plaats waarin we bespreken of jouw hulphond zijn taken nog goed uitvoert. Gedurende zijn werkzame leven biedt Buddy-Dogs Hulphonden Academie ondersteuning indien nodig, waaronder de hercertificering en toegang tot de online leeromgeving. Indien extra begeleiding gewenst is, kan dit op basis van facturatie.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Waarom bij mij?
Met mijn ruime ervaring als leerkracht, coach en hulphondentrainer help ik je verder op jouw unieke pad met een persoonlijke en empathische aanpak. In een veilige en open omgeving begeleid ik je bij het ontdekken van wat voor jou en je hond belangrijk is. Met respect en zonder oordeel creëren we ruimte voor groei, zelfvertrouwen en nieuwe inzichten, zodat jij steviger in het leven staat en de band met je buddy-dog steeds sterker en vertrouwder wordt.
Jouw investering
*​De investering voor dit complete programma bedraagt €13.750,- excl. 9% btw
*Liever in termijnen betalen? Dat kan in 24 termijnen van €597,- excl. 9% btw
​
Wat is inbegrepen in het programma?
✅ Praktijk-/coachsessies op verschillende locaties
-
Eerste jaar: Intensieve begeleiding met een praktijk-/coachsessie iedere twee weken.
-
Tweede jaar: Verfijning en zelfstandigheid met een praktijk-/coachsessie iedere vier weken.
-
Locaties: In mijn praktijk in Doesburg, bij jou thuis (binnen redelijke afstand) en op diverse plekken zoals winkels, openbaar vervoer en parken.
✅ Online ondersteuning tussen de praktijk-/coachsessies door
-
Op wekelijkse basis ben ik online beschikbaar voor ondersteuning, reflectie en het bespreken van vragen of uitdagingen.
-
Er is altijd de mogelijkheid tot WhatsApp- of telefonisch contact voor korte vragen of dringende situaties.
✅ Dagelijkse training en samenleven met je hulphond
-
Stap-voor-stap begeleiding in opvoeding en training.
-
Structuur en verantwoordelijkheid: Je ontwikkelt een gezond dagritme waarin zorg voor je hulphond een natuurlijke rol krijgt.
-
Luisteren naar je hond: Je leert zijn lichaamstaal begrijpen en inspelen op zijn behoeften.
✅ Online leeromgeving en community
-
Toegang tot kennis en instructies: Video’s en oefeningen over opvoeding, training en samenwerking.
-
Een betrokken community van studenten en afgestudeerden voor steun, inspiratie en ervaringsuitwisseling.
-
Ook na de opleiding blijf je toegang houden tot deze community en leeromgeving.
✅ Jaarlijks hercertificeringsgesprek
-
Evaluatie van hoe jouw hulphond functioneert.
-
Persoonlijk advies voor verdere ontwikkeling en ondersteuning.​
Werkgebied Buddy-Dogs Hulphonden Academie
Buddy-Dogs Hulphonden Academie werkt binnen een straal van 20 kilometer rondom Doesburg. Dit omvat plaatsen zoals Zutphen, Doetinchem, Arnhem en omliggende dorpen en steden. Begeleiding buiten deze regio is in overleg mogelijk, afhankelijk van de reisafstand en haalbaarheid.
_edited.jpg)
​Gratis inzichtsessie: is een hulphond iets voor jou?
Tijdens dit gratis online gesprek van een uur denk ik met je mee. Je krijgt praktische tips én we ontdekken samen wat een hulphond voor jou zou kunnen betekenen.

Natasja van de Wiel

​Mirte met hulphond in opleiding Moos
​​​​​​​​​​​​​​​"​Natasja is heel meedenkend, begripvol en enthousiast. Ze heeft begrip voor mijn situatie en wanneer ik ergens tegenaan loop komen we altijd samen tot een oplossing."​​

​Mariecke met blindengeleidehond Jax
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​"​Mijn hond Jax is mijn blindengeleidehond. Natasja kan goed observeren. Ze legt duidelijk uit wat ze ziet zoals de gemoedstoestand van Jax en onze wisselwerking. Ze communiceert duidelijk en is geduldig"​